dilluns, 23 de maig del 2016

Generació d’ocupació?


Ahir Diario de Mallorca ens va oferir un magnífic reportatge signat per Alberto Magro. El titular de portada no podia ser més contundent: “El sector turístico generará este verano 30.000 nuevos puestos de trabajo en Baleares“.
Per fer aquest titular -i gran part del contingut del citat reportatge- es parteix d’una idea molt estesa, segons la qual les altes en la Seguretat Social mesuren ocupacions. Aquesta idea és la que condueix al periodista a escriure coses com ara: “El anterior récord histórico de trabajadores de alta en la Seguridad se registró en el mes de julio de 2007, cuando la economía de las islas pagaba 512.543 nóminas“, o “La tendencia apunta a que en julio habrá casi 30.000 contratados más que el verano pasado. Las islas emplearán así a 530.000 personas , un nuevo máximo de cotizantes...”.
Tenint en compte que Mariano Rajoy és l’únic president d’un estat membre de la UE en utilitzar el registre d’altes de la Seguretat Social per mesurar l’ocupació (la resta utilitza la EPA de cada estat, que és, dit sigui de pas, el que recomana l’Oficina Estadística de la UE Eurostat, en la qual, òbviament, les afiliacions a la Seguretat Social espanyola no apareixen), és bastant comprensible que periodísticament s’hagi imposat aquesta pràctica.
Val a dir que, seguint l’exemple del, encara ara, president del Govern Espanyol en funcions, el Govern autonòmic del PP de Bauzá va fer ús i abús d’aquest registre administratiu, que no té cap rigor estadístic, per vendre’ns la idea que a Balears es creava ocupació mes rere mes. El sorprenent és, al meu entendre, que el govern actual faci exactament el mateix. Esperava que seria més rigorós i que utilitzaria per a mesurar l’eventual generació d’ocupació el paràmetre homologat en la UE, que no és un altre que el de població ocupada de la EPA. Però, malauradament, s’entesten a computar l’eventual generació d’ocupació amb les altes a la Seguretat Social.
El cas és  que, si vostès entren a la web de l’Observatori del Treball de les Illes Balears (OTIB) de la Conselleria de Treball, Comerç i Indústria, i consulten les notes metodològiques, podran comprovar que, pel que fa referència a la “Afiliación de trabajadores al Sistema de la Seguridad Social” s’afirma: “Així mateix, ha d’indicar-se que el nombre d’afiliats no es correspon necessàriament amb el de treballadors, sinó amb el de situacions que generen obligació de cotitzar; és a dir, la mateixa persona es comptabilitza tantes vegades com a situacions de cotització tingui…”. Més clar… aigua… No?
Publicat originalment a El Periscopi (23-V-2016)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada