dimecres, 15 de març del 2017

¿Frau laboral en obres públiques? ¿Càusules socials?

Per una banda, han passat ja massa dies sense que les administracions públiques hagin desmentit una informació molt greu. Em refereixo a la denúncia dels constructors de casos de frau laboral en obres públiques a les Illes Balears. Però, alhora, als constructors de Balears "se'ls ha passat l'arròs" per concretar a quines obres es refereixen. Em sembla exigible que denuncies d'aquesta gravetat vagin acompanyades de la identificació de qui, on, i com es comet el frau denunciat. Sigui com sigui, l'assumpte és greu i no val  ni la callada per resposta, ni denúncies genèriques que es queden sense concreció.

Josep Fontana, en el seu últim llibre "El segle de la revolució. Una història del món des de 1914", acaba el seu recorregut pels cent anys de lluites entorn de la llibertat i la igualtat amb una cuidada anàlisi històrica dels mecanismes del triomf actual de la desigualtat. Un d'aquests mecanismes que es descriuen és "la degradació del treball". El mestre Fontana escriu: "Una de les causes fonamentals de l'augment de la desigualtat ha estat la reculada experimentada d'una part majoritària de la societat que són els treballadors, tant pel que fa a les condicions en què exerceixen la seva activitat com en la seva remuneració, això és , en la seva participació en els beneficis que produeix el seu treball...".

És a dir, si la denúncia dels constructors fos certa, resultaria que les administracions públiques contribuirien directament -i probablement fraudulentament- al deteriorament de les condicions de treball, i de les salarials, i, per tant, les administracions locals, insulars, autonòmica i estatal serien un factor directe de potenciació de les desigualtats.

En el cas de les administracions illenques seria, endemés, un engany monumental al qual, de moment, em neg a donar crèdit ¿A què em referesc, en parlar d'hipotètic engany? Doncs que, si hi ha obres públiques que depenen del Govern en les quals es comet el frau denunciat pels constructors, resultaria molt, però molt, contradictori amb l'anunci, fet en el seu moment per la Presidenta Armengol en el que afirmava que les clàusules socials situen les Illes Balears com la primera comunitat que només contractarà empreses que ofereixin una ocupació de qualitat. Si les obres amb suposat frau laboral depenen del Consell Insular o dels Ajuntaments resultaria una clamorosa contradicció amb declaracions -també sobre clàusules socials- de l'Assemblea de Batles i Batlesses, i, en el cas de Palma, del mateix ajuntament de la capital.

Per acabar amb els meus dubtes: En el cas que ja funcioni -disculpin la meva ignorància sobre aquest tema-, ¿No és hora que la Comissió de Seguiment de Clàusules Socials digui alguna cosa sobre la denúncia dels empresaris  sobre la contractació que ha motivat aquestes línies?

Per favor, ho aclareixin. En cas contrari, els discursos sobre transparència esdevindran en un no res.

(La foto que il·lustra aquest article és la imatge d'un twitt de @Treballib.  29 abril 2016)


Publicat  originalment a El Periscopi (15-III-2017)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada