dissabte, 31 d’agost del 2019

Vaga Mundial pel Clima


Publicat originalment a dBalears (26-08-2019)

La mobilització planetària contra el canvi climàtic és, alhora, una realitat i una gran esperança. Durant anys, he tingut la sensació -pot ser que equivocada- que érem bastant minoritària la gent que pensàvem que les múltiples facetes de la crisi ecosocial són conseqüència del capitalisme; que no hi ha capitalisme (que, com ens ensenyà K. Polanyi, no té res a veure amb una societat amb mercat, i molt amb una societat de mercat) sense escalfament global; que, amb, entre d'altres, Daniel Tanuro, la idea de capitalisme verd és, excepte per a fer negoci, un oxímoron. La rebel·lió climàtica té a veure amb el “Si que hi ha alternativa”.
A un problema global, una alternativa global. L'internacionalisme rebel per a fer front a la Sexta Gran Extinció és imparable El sorgiment d'un moviment internacional de desobediència civil, com ara Extinction Rebellion, és, en aquest sentit, una grandíssima notícia, llargament esperada. Val a dir que, al mateix temps que, fa uns mesos, vaig tenir les primeres notícies d'Extinction Rebellion, em va venir a la memòria un text de Jürgen Dahl, publicat en un llunyà any 1991 a la revista Debats, intitulat "La Última Ilusión", i que feia poc temps havia llegit en la reproducció de tal article a un llibret de diversos  autors que el 1997 publicà l'editorial Germania amb el títol “Crisis ecològica y Sociedad”. En el llibre, J. Dahl afegeix al text original la següent entrada: "Enfront dels discursos cínics dels polítics o l'arrogant optimisme dels científics, incapaços de modificar el funcionament general del sistema econòmic, cal 'llegir els signes' que parlen de la urgència del moment present i de la possibilitat de realitzar, encara ara, actes de rebel·lió, d'autoafirmació, de la racionalitat humana enfront de la crisi ecològica".
Vint-i-vuit anys després que l'escriptor, periodista i pensador alemany escrivís aquestes contundents frases, i ara que les evidencies científiques sobre la catàstrofe climàtica són irrefutables, la possibilitat de realitzar actes de rebel·lió d'autoafirmació de la racionalitat humana enfront de la crisi ecològica s'ha convertit en una urgència -ens queden escassament onze anys perquè l'escalfament global sigui irreversible-, i, alhora, una certesa: El proper gran acte de rebel·lió és a tocar: El 27 de setembre, Vaga Mundial pel Clima!

dimarts, 27 d’agost del 2019

Estiu i revistes de jazz


Publicat originalment a dBalears (05-06-2019)

L'estiu és temporada de revistes de jazz. De revistes en paper, poca broma! Com cada estiu, la revista "440Clàssica&Jazz" (del grup Enderrock) edita un exemplar doble que, normalment, es dedica, bàsicament, a repassar el panorama de festivals, de música clàssica i també de jazz, arreu dels Països Catalans. Però, sobre tot, l'estiu és quan es publica el número corresponent al segon semestre de l'any de la imprescindible revista "Más Jazz" que, des de 1998, edita Orfeo Ediciones.
El "Más Jazz" d'enguany és una joia. Està dedicada, bàsicament, a donar visibilitat a dones de l'actual panorama jazzístic. Especialment interessant és, a parer meu, un reportatge que ens presenta a deu instrumentistes de jazz espanyoles. És important posar en relleu que, exceptuant el rol de vocalistes, el món del jazz està extraordinàriament masculinitzat. Té a veure, sens dubte, amb un seguit de discriminacions, estereotips, de sostres de vidres, i situacions de terra enganxós. De masclisme i de patriarcat, al cap i a la fi.
Caldria, idò, un #OnSónLesDonesInstrumentistesDeJazz. El "Más Jazz" d'aquest estiu és part d'aquesta crida. No debades escriuen: "El jazz del futuro será feminista (con igualdad de oportunidades y sin discriminación por razón de género) o no será. Y ellas están llamadas a encabezarlo".
Amb feminisme, el món del jazz no només serà més just, serà més interesant. Els suggeresc que aprofitin el que queda d'estiu per gaudir la qualitat i el talent de les saxofonistes Berta Moreno, Irene Reig , Eva Fernández, i Cristina Miguel; les flautistes María Toro, i Trinidad Jiménez; la pianista Marta Sánchez, la trompetista Alba Careta, la contrabaixista Gemma Abrié, o Laia Fortià a la bateria. Totes elles són una perfecta proposta per a la  playlist d’aquest estiu.
Salut, feminisme, i jazz!

Un humil prec al senador Vicenç Vidal



Una altra vegada, el Parlament de les Illes Balears ha elegit un senador en representació d'aquesta Comunitat Autònoma que no milita en el bipartidisme borbònic de PSOE – PP. De segur que, alliberat de pertinença a un partit espanyol, se li girarà feina en multitud d'àmbits. Sobretot, en tot allò que té a veure amb el maltractament financer, d'inversions estatals, i de règim econòmic i fiscal al qual ens té sotmesos, des de fa anys i panys, el Regne d'Espanya. Don per fet que a aquestes coses s'hi dedicarà en cos i ànima. Necessitarà molts esforços, enginy, i encerts. A més a més de la nostra condició colonial de facto (i cada pic més de iure), existeix el potentíssim estereotip segons el qual, i malgrat una renta per capità a la baixa, fort i no et moguis, som "una comunitat rica".
El cert és que aquestes línies vénen a tomb d'un assumpte que fa temps em neguiteja, i que, potser, valdria la pena que se'n parlés una mica en el Senado del Reino de España:
L'assumpte té a veure amb una de les peculiaritats del mercat laboral illenc. Les Illes Balears són, amb diferència, la comunitat autònoma on, proporcionalment –i, en molts casos, també en termes absoluts-, més persones fan feina amb contractes de Fixos Discontinus. La darrera dada de la qual dispòs correspon al mes de juny d'enguany, i ens indica que n'hi havia un total de 91.166 persones d'alta a la Seguretat Social amb aquest tipus de contracte. La qüestió és que les persones fixes discontinues quan estan en atur (moltes hi estan més de sis mesos a l'any) no es consideren oficialment persones en situació d'atur registrat. Estan expressament excloses del registre d'atur per una Ordre Ministerial d'11 de març de 1985 (BOE de 14/3/85) i, administrativament, se les considera Demandants d’Ocupació Ocupats (Demandantes de Empleo Ocupados)
La cosa té la seva importància perquè la xifra d'atur registrat –més concretament el nombre de Demandantes de Empleo No ocupados ("Denos")- és un dels criteris  rellevants, en virtut dels quals l'estat reparteix a les comunitats autònomes les quantitats per a les Polítiques Actives d'Ocupació. Potser ha arribat l'hora –i aquest és el meu humil prec al senador Vicenç Vidal- que algú al Senado demani la modificació d'aquesta ordre ministerial tan estantissa -inclús encara és vigent l'exclusió de l'atur registrat dels "jóvenes que estén cumpliendo el servicio militar o prestación sustitutoria del mismo" (sic)-, per la qual les Illes Balears, any rere any, perdem dobles de l'estat per a dedicar a aquestes Polítiques Actives d'Ocupació que, amb més o menys encert, gestiona el Govern autonòmic.

Publicat originalment a dBalears (19-08-2019)

Millores en els permisos de paternitat. Però...



Publicat originalment a dBalears (12-08-2019)

En acabar el passat mes juliol, la Seguretat Social va publicar les dades corresponents al primer semestre de 2019 de les prestacions per a permisos de maternitat i paternitat. Unes prestacions que, cal recordar-ho, des de l'1 d'abril han tingut algunes importants modificacions.
Pel que respecta a les Illes Balears, les dades essencials són les següents: 1. S'han tramitat un total de 3.300 prestacions per a permisos de maternitat, el què significa un descens d'un 5,82% en relació al primer semestre de l'any passat. 2. No obstant això, dels permisos de paternitat (ara denominats "permisos per a progenitors diferents de la mare biològica") se n'han tramitat un total 3.546, una xifra que representa un increment del 14,68% en termes interanuals. Sens dubte, aquest important augment dels permisos dels pares és conseqüència de les modificacions que des de l'1 d'abril ha tingut aquest permís: S'ha ampliat de 5 a 8 setmanes, de les quals dues són obligatòries després del naixement en cas de part.
És una excel·lent notícia que els pares s'impliquin més en les cures de fills i filles. De fet, se suposa que serà una tendència creixent amb la nova legislació (el Reial Decret 6/2019, d'1 de març) que preveu que, en 2020, el permís d'aquest altre progenitor sigui de 12 setmanes, amb quatre obligatòries després del naixement en cas de part; i que, en 2021, totes dues prestacions -maternitat i paternitat- s'equiparin i es reconeguin com a un dret individual, i no transferible a l'altre progenitor. La seva durada serà de 16 setmanes, i 6 d'elles hauran de gaudir-se després del part.
Bona notícia, amb un emperò: El camí cap a uns permisos de maternitat i paternitat iguals, obligatoris i intransferibles sembla que està ocultant la necessitat d'ampliació de les 16 setmanes, que fa massa temps que no es milloren per a les mares, ni es fitxa un horitzó d’ una igualació d'un permís de major durada.
En el que no hi ha bones notícies és en el que fa referència a les prestacions per a excedències per cura de familiar: En els sis primers mesos d'enguany s'han tramitat a Balears un total de 801 d'aquestes prestacions, de les quals un 84% van ser sol·licituds fetes per dones. La feminització de bona part dels treballs de cures continua sent la norma.

dimecres, 7 d’agost del 2019

EPA: Estampes d'uns temps durs


Publicat originalment a Diario de Mallorca (06-08-2019)

"Temps durs" és el títol d'un dels capítols del llibre de la historiadora britànica Selina Todd, "El pueblo. Auge y declive de la classe obrera (1910-2010)", que es va publicar en castellà l'any passat. L'autora ens recorda que el 1979 el pacte que s'havia signat durant la Segona Guerra Mundial entre el poble i els seus polítics –treball dur a canvi d'un salari per a viure, i unes prestacions socials com a xarxa de seguretat- va arribar a la seva fi, i, en aquest context, "la ansiedad por conservar un techo bajo el que vivir y conservar el empleo afectaba a la vida familiar". En aquestes pàgines Selina Todd ens explica aquesta ansietat, i els sofriments de la classe treballadora, especialment de dones com ara Clare Stevens, Carol Hinde, o Jean McLoughlin.
De tot plegat, no m'he pogut estar de pensar-hi mentre analitzava les dades de Balears de l'Enquesta de Població Activa (EPA) del segon trimestre d'enguany, que, succintament, són les següents: S'assoleix un nou màxim històric d'ocupació, amb 578.700 persones ocupades (almenys una hora durant la setmana de l'enquesta), la qual cosa suposa un increment interanual del 0,8%. Per una altra banda, malgrat les restriccions metodològiques de l'EPA per considerar que una persona està en situació d'atur, la població aturada se situa en 79.900 persones, i la taxa d'atur es manté pràcticament estable respecte a l'any passat, en un 12,1%. Val a dir que, d'aquestes quasi vuitanta mil persones que activament recerquen una ocupació remunerada, el 69,4% no gaudeix de protecció per desocupació. Una primera conclusió és que, en plena distòpia de creixement sense límit del model del "gairebé sol turisme", creix molt la població ocupada, baixa poc la taxa d'atur, i no ha millorat massa la protecció per desocupació.
En qualsevol cas, no es pot negligir que aquesta dinàmica de creixement de l'ocupació va estretament associada a una dinàmica de creixement poblacional, i progressiva pèrdua de capacitat d'integració social de l'ocupació. No debades, el baròmetre del CIS del passat juny ens oferia una dada molt més rellevant que la tan mediàtica i polèmica intenció de vot. A la pregunta de quin és el problema que a vostè, personalment, l'afecta més, el 17,9% -un rècord històric- contesta: els problemes relacionats amb la qualitat de l'ocupació. Hi ha dades de l'EPA d'aquest segon trimestre que corroborarien aquests resultats demoscòpics: a) Del total de la població ocupada-assalariada illenca, el 26,3% ho és amb un contracte temporal (el 29,9% en el cas del sector públic!), i, pel que fa als contractes indefinits, és imprescindible prendre en consideració que, en el conjunt del Regne d'Espanya, el 50% no arriben a aconseguir els 2 anys d'antiguitat. b) Gairebé el 40% de la població assalariada de les Illes Balears té una antiguitat en el seu contracte de menys d'un any.
La segona conclusió, i, a parer meu, més important que l'anterior, és que la minva de capacitat de garantia de no exclusió social de bona part de les ocupacions actuals –el que alguns anomenam precarietat laboral i vital estructural- és l'assumpte cabdal de la qüestió laboral, i que, com a tal, no pot obviar-se en qualsevol anàlisi de la realitat sociolaboral illenca. Al cap i a la fi, el que veritablement importa és com el creixement (o decreixement) econòmic es transforma en desenvolupament social.
Potser per això recordava les històries de, entre altres, Clare, Carol, Jean, i el llibre de Selina Todd. Ho feia pensant en la jove que, encara que treballa amb un contracte indefinit, i a jornada completa, ha de viure en un remolc, donat que el salari no li basta per exercir el dret a un habitatge digne (recordin que l'últim informe del Consell de la Joventut indicava que en el quart trimestre de 2018 una persona jove a Balears hauria d'aportar el 120,4% del seu salari net per fer front al pagament de la mensualitat d'un lloguer). Pensava, també, amb la kelly que sent fixa discontínua (una de les 91.166 persones que en el mes de juny a casa nostra tenia aquesta flexible modalitat de laboralitat) només té garantit quatre mesos de treball, i, amb aquesta incertesa, no ha deixat d'acudir a la caritat de Càritas, i així intentar estalviar pel que pugui venir després de setembre. I, fins i tot, pensava amb la veïna que és empleada d'una subcontracta d'AENA que, amb els seus contractes temporals de curta durada (en el primer semestre de 2019 s'han registrat un mínim de 42.163 contractes amb una durada màxima de 15 dies), ja s'ha (mal)resignat a seguir sent treballadora pobre.
En un moment del seu relat, Selina Todd es pregunta: "Mientras tanto, ¿dónde estaba el laborismo?". Estava viatjant en direcció al desastre que, en termes de cohesió social i seguretats vitals per a la gent no estrictament rica, va ser el "Nou Laborisme". Doncs bé, pel que fa a les protagonistes mallorquines, caldria preguntar: On està l'autodenominada esquerra política? De moment els aspectes de les reformes laborals de 2010 i 2012 que més precaritzen l'ocupació, i les vides de la gent treballadora segueixen fent estralls, i en els debats sobre solucions de debò, com ara la Renda Bàsica (RB), que, com a tal, ha de ser incondicional i universal, no hi són ni, malauradament, no se'ls espera.

diumenge, 4 d’agost del 2019

Fracàs



Publicat originalment a dBalears (29-07-2019)

Fracàs és la paraula que més em va rondar durant tota la setmana passada, i no em referesc només –ni principalment- al fracàs de la investidura de Pedro Sánchez. Al cap i a la fi, amb un PSOE amb una pulsió tan intensa a favor del bipartidisme (del quasi turnisme perfecte) borbònic, i un PODEMOS instal·lat en un “governisme" mal gestionat, el resultat de la no investidura era una hipòtesi versemblant. El problema rau en una altra hipòtesi probable: D'aquest desgavell les que hi surten guanyant són les expectatives del neofeixisme.
Però em rondaven altres fracassos: El fracàs social que significa l'estirabot interanual de la taxa d'abandonament escolar primerenc a les Illes Balears, que, segons l'EPA del segon trimestre d'enguany, ha passat del 23,52% al 28,44%. El fracàs en la lluita contra la precarietat laboral illenca, que representen els més de quaranta-dos mil contractes registrats durant el primer semestre de 2019 amb duracions inferiors a 15 dies. El fracàs de l'objectiu de reducció de la desigualtat, que palesa el fet que en 19.900 de les llars de casa nostra -el 4,34% del total- totes les persones actives (en edat, capacitat, voluntat, i en recerca d'una ocupació remunerada) estan aturades, o que augmenti més d'un 30% l'atur de molta llarga durada (més de dos anys en recerca activa d'ocupació).
Fet i fet, la setmana acabava amb dos fracassos globals, diguem-ne, de lesa humanitat: La indignitat de, amb el naufragi de 116 migrants, seguir engrandint la immensa fossa comuna en què els poderosos han convertit la Mediterrània. I el reconeixement sense embuts que encara ara segueixen els crims de guerra a Síria.
I, aquesta setmana? El 29 de juliol és un dia fatídic: El de la superació del llindar ecològic de la Terra. És a dir, a partir d'aquest dilluns –a la UE des del 10 de maig-, vivim molt per sobre de les possibilitats ecològiques del planeta. És, com explica Joan Buades aquí, entre altres coses un gran fracàs del viure en una construcció social de consumisme sense límits.
Malgrat tot plegat, bona setmana a tothom!