divendres, 20 de maig del 2011

REGULARITZACIÓ, AMNISTIA O PUNT FINAL AL TREBALL SUBMERGIT?

El Real Decret–llei 5/2011, de 29 d’abril, de mesures per a la regularització i control de l’ocupació submergida és una iniciativa governamental de discutible eficàcia, si més no, per aconseguir els objectius que es fixen a l'exposició de motius: “la recuperación de niveles más aceptables de competencia empresarial y de protección social de los trabajadores, así como la contribución al restablecimiento del equilibrio presupuestario público, como medio de propiciar con inmediatez el mayor y más justo crecimiento económico y la consiguiente creación de empleo.” En la meva opinió està ple de bones intencions però dubto de la seva eficàcia per les següents raons:

1.- Es decreta una mena d’amnistia de les contractacions irregulars que acabarà el dia 31 de juliol. A partir d’aquesta data les sancions s’augmenten considerablement. Es reforçaran els mitjans i l’eficàcia de la Inspecció de Treball i Seguretat Social en el mes d'agost per sancionar a tots els qui incompleixin la norma? No hi ha res previst en aquest sentit i sense una intensitat de l’acció inspectora no crec que hi hagi resultats significatius.

2.- No sembla que els mesos de màxima contractació estacional sigui la millor època de l’any per a fer actuacions com la que comentam. Aquest any tindrem mitja temporada amb amnistia i mitja sense i amb sancions augmentades. Crec que en el cas de les Illes Balears això només es podria intentar gestionar amb una mica d’eficàcia amb competències autonòmiques d’ ITSS.

3.- De la disposició addicional segona del RDL es pot intuir que hi pot haver nous “processos de regularització”. Si això no és el “punt final” a la tolerància a la irregularitat, perquè no apuntar-se a la propera amnistia?


En definitiva, el treball submergit és una xacra indignant i no únicament una manca de cotització a la seguretat social. La seva persecució requereix una tasca inspectora adaptada al terreny concret i amb actuacions combinades i planificades amb participació dels agents econòmics i socials a cada municipi. En qualsevol cas aquest RDL servirà perquè hi hagi una certa millora estadística de contractació i d’altes a la Seguretat Social i poca cosa més. És això el que es cerca? I de la igualtat i de la dignitat del treball quan en parlam?

Foto de la exposició “Una luz dura, sin compasión. El movimiento de la fotografia obrera, 1926-1939” (Museo Reina Sofia (Madrid)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada