dimecres, 5 de febrer del 2014

Les persones malament, les estadístiques millorant



Pubicat a  El Periscopi 


La publicació de les dades d'atur registrat i d'afiliacions a la Seguretat Social del primer mes de l'any 2014 ha coincidit amb la publicació de la tercera entrega de l' “Observatori de seguiment de la Reforma Laboral 2012”. És una investigació realitzada per la Fundació Sagardoy i l'empresa de treball temporal (ETT) Adecco, per tant, a les seves conclusions, no cal esperar un biaix contrari a la Reforma Laboral del PP, ans al contrari. Per això té interès el següent breu resum de les conclusions més rellevants del document: 1.- La reducció de salaris se situa, de mitjana, en nivells propers al 10%. 2.- En matèria de contractació, s'incrementa la de temps parcial. 3.- La utilització de les ETT té una importància relativament alta. 4.- Ha augmentat el percentatge d'empreses que han realitzat ajustos a la seva plantilla o a les condicions de treball. 5.- Es manté l'increment dels acomiadaments per raons econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció. Vivim, idò, en una situació laboral en la qual la norma és la precarietat. Una precarietat laboral que alhora és més temporal, a temps parcial o d'autònom depenent i obligat, i que cada pic afecta més a les relacions laborals estables, com ara, els afectats per l' ERO de Coca-Cola o els treballadors i treballadores dels serveis públics sotmesos a incessants retallades salarials i de condicions laborals.

És en aquest context en el qual s'han d'analitzar les dades d'atur registrat que ahir es varen publicar. El mes de gener acabà amb 90.735 persones illenques inscrites com a aturades. Peròl'atur real és molt més gran. La xifra de persones registrades com a demandants d'ocupació és de 153.695. Què vol dir això? Entre altres coses que hi ha entorn de 56.000 persones Fixes Discontinues aturades però que no figuren en la llista d'atur registrat. En qualsevol cas, tant les xifres d'atur registrat com les de demandants d'ocupació són menors que les del mes de gener de 2013. Si ens fixam en les d'atur registrat, observam una variació negativa del 0,5% (-480 persones) en relació al mes anterior i del 5,0% (4.774 persones) en termes interanuals. Val a dir que aquesta baixada de l'atur registrat té a veure amb:

  • ·         Les exclusions de molta gent de la categoria administrativa d'atur registrat. Les noves realitats de precarietat laboral introduïdes amb la Reforma Laboral de 2012 augmenta aquesta exclusió administrativa. Caldria modificar la normativa  de l'any 1985 que regula què s'entén com atur registrat.
  • ·         La sortida de persones estrangeres (del total de persones que han desaparegut d'aquest registre en el darrer any el 46% -2.190- són estrangeres) i joves (que cada pic són menys entre els demandants d'ocupació) cap a altres mercats laborals o cap al mercat laboral irregular.
  • ·         L' atur desanimat, que va en augment per la manca d'esperança que el SOIB faci ofertes de feina. Aquest fenomen afecta prioritàriament al col·lectiu en atur de llarga durada (28.294 persones registrades en el mes de gener amb més d'un any ininterromput en atur, és a dir, el 31,2% del total d'atur registrat).
  • ·         Els dèficits dels programes de Polítiques Actives d'Ocupació per a tothom, que desanimen la incripció i permanència (una vegada acabada la prestació  de desocupació) en els registres d'atur.
  • ·         L'esgotament de les prestacions de desocupació de les persones que perderen la feina en els anys inicials de la crisi. El encreuament de les dades d'atur de llarga durada i de sortides del sistema de prestacions de desocupació ho corrobora.

Sobre rànquings autonòmics de baixades d'atur registrat convé recordar que les Illes Balears varen ser durant molts anys la Comunitat Autònoma amb majors taxes de població assalariada estrangera i en els sectors lligats a la construcció.

Per un altre costat, no es pot lligar el comportament de les afiliacions a la Seguretat Social amb suposades creacions d'ocupació. M'explic: Efectivament en el mes de gener la mitjana d'afiliacions va ser de 338.738 persones, amb una variació negativa d'un 1,34% (-4.585 afiliacions) en comparació al mes anterior, i un augment del 0,40% (+1.354 afiliacions) en relació al mes de gener de 2013. Per tant podria interpretar-se que hi ha una petita revifada interanual d'afiliacions i, consegüentment, d'ocupació. Aquesta interpretació és absolutament agosarada per dues raons: Primera les dades d'afiliacions són mitjanes i per tant el resultat inclou les afiliacions estacionals de principi del mes de gener  pròpies del final de les festes nadalenques. Amb tota seguretat, la dada d'afiliacions del darrer dia del mes donaria un resultat interanual de pèrdua d'afiliacions i, per tant, tindríem un resultat de baixada d'afiliacions i baixada d'atur registrat (que si és la dada de fi de mes). Ja he explicat en altres ocasions que només es pot intuir que hi ha creació d'ocupació quant la baixada d'atur registrat és comparable a la pujada d'afiliacions. No és el cas!

Per acabar, no em puc estar d'un breu comentari sobre les dades de contractació: En relació al mes de gener de l'any 2013, la indefinida baixa un 10,44% i la temporal puja un 20,30%. És l'aposta per un model de creixement amb salaris baixos, condicions de treball infames i activitats econòmiques de baix valor afegit. A això Krugman ho ha anomenat “la gran divergència”, és a dir, augment ininterrompudament de les rendes del capital i caiguda continuada dels salaris. I d'això el PP se n'alegra.
De la degradació de la prestació de desocupació, si l'actualitat no en fa canviar d'opinió, en parlaré demà. Supòs que el PP també considera un èxit de les polítiques d'austeritat les retallades a aquestes prestacions.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada