Mentre a Palma es celebrava una taula rodona en la qual “Govern y hoteleros coinciden en que hay que invertir en innovación y calidad”, prosseguia l’operació policial contra la “màfia laboral” que ha estat operant, justament a Palma, en desenes de bars i restaurants. En el moment d’escriure aquestes línies, i segons informa la premsa, la Policia estima en 1.200 els treballadors i treballadores víctimes de l’explotació laboral que aquesta màfia practicava. No s’està parlant, doncs, de poca cosa. Si es confirmen aquestes informacions policials, estaríem davant un cas d’esclavitud moderna a l’engròs, en ple centre turístic d’una ciutat com Palma, que té el seuestablishment orgullós de la seva turistització.
Amb tot, allò que em sembla més indignant és que aquesta esclavitud moderna en una activitat bàsica d’una destinació turística conviu amb un discurs turístic oficial en el qual l’ocupació -i la seva qualitat- està absent, excepte per a justificar prebendes als “inversors”, gairebé sempre, injustificables. Resulta feridor que, en plena actualitat de l’escàndol d’esclavitud, la màxima preocupació empresarial sembli girar entorn de les terrasses de Born, i que aquestes es presentin, en paraules d’Hans Müller, com “un exemple de renovació [turística] lligada a la qualitat”. Val dir que, aquestes paraules del director de contractació de Thomas Cook varen ser pronunciades en la abans esmentada taula rodona, en la qual, pel que sembla, res es va dir d’ocupació de qualitat.
Ha arribat el moment de canviar de discurs turístic i de prioritats polítiques. Ja és hora que l’Ajuntament de Palma sigui un agent pro actiu a favor de l’ocupació decent, i garanteixi que darrere de les terrasses turístiques palmesanes no hi ha esclavitud laboral ¿Perquè no segueixen l’exemple de Barcelona, on s’acaba de signar un acord perquè el turisme generi ocupació de qualitat?
Per una altra banda, perquè en el Consolat de la Mar, i en la Vicepresidència del carrer palmesà de Montenegro no es reuneixen més amb els sindicats representatius del sector turístic? Si a més de reunir-se, fessin una mica de cas a les propostes sindicals contingudes en el document “Propuestas en favor de una Industria Turística de Calidad” (especialment en matèria d’economia submergida, inspeccions turístiques i de treball, i qualitat d’ocupació), els casos d’explotació i/o esclavitud laboral no avergonyirien tan sovint a la gent decent.
Publicat originalment a El Periscopi (17-12.2015)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada