dimecres, 3 de febrer del 2016

Gener 2016: precarietat laboral i la màfia laboral

Vinyeta de El Roto del 2 de febrer de 2016
Ras i curt: Totes les persones que són Fixes Discontínues  treballaren en el passat mes de gener? És clar que no! Idò la xifra de 74.973 persones en atur registrat a les Illes Balears és una fantasia estadística. Tenint en compte que els FFDD no es computen com aturats registrats, el més versemblant és que la xifra real s’aproximi més a la de “demandats d’ocupació” que, segons les dades de mercat laboral que ahir es varen publicar, era de 138.891. En qualsevol cas, allò que sembla irrefutable és que el nombre persones en atur registrat i en demanda d’ocupació (-9,74% en el primer cas, i -4.9% en el segon), ha baixat en relació al any anterior.

La qüestió és esbrinar perquè baixa la xifra de persones formalment en atur registrat: Quantes segueixen sent aturades però, en acabar les prestacions i fartes de no rebre cap oferta d’ocupació, no renoven la inscripció? Quantes han deixat de ser considerades aturades registrades perquè participen en, posem per cas, un curs de formació per a persones aturades? Sens dubte que, per a una major transparència, els serveis públics d’ocupació -el SOIB en el cas de les Illes Balears- cada mes haurien d’informar del nombre de persones que ja no tenen apuntades com aturades registrades perquè han trobat una feina retribuïda.

Val a dir que la dada d’afiliacions a la Seguretat Social mesura registres administratius i no persones. A tall d'exemple, si una persona ha treballat 4 diumenges en el mes, computa com quatre afiliacions. Per tant el fet que el mes de gener de 2016 acabés amb una mitjana de 371.338 afiliacions, és a dir, amb un increment del 4,87% (17.258 afiliacions en termes absoluts) en relació al gener de 2015, no vol dir que això sigui sinònim de creació d’ocupació. ¿Algú creu que en el gener de 2016 hi ha més ocupació que en el gener de 2010?

Allò que no admet cap interpretació és que el mercat laboral illenc, en el millor dels casos   supera els seus problemes estructurals molt a poc  a poc: 1. Temporalitat (el 85,80% dels 24.676 contractes registrats en el mes de gener foren temporals i, d’aquests, el 45% de menys de 3 mesos). 2. L’atur de llarga durada que representa el 28,6% del total d’atur registrat. 3. La baixa taxa de cobertura de la prestació per desocupació (en el mes de gener el 48,1% de les persones en atur registrat no cobren cap tipus de prestació). 4. Tot i que el nombre de persones assalariades a temps parcial registra rècords (gairebé el 23% del total en el mes de desembre passat), sembla que va a menys. Per quin motiu? Ni el model econòmic ni la legislació han canviat, idò serà que la màfia laboral encara en fase d’investigació judicial, no era una qüestió anecdòtica?


Publicat originalment a El Periscopi (03-02-2016)  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada