Cada vegada és més sabut que la inversió borsària socialment responsable (ISR) és igual de rendible, i més segura que la convencional. Molts estudis acadèmics en relació amb la ISR destaquen que la incorporació dels denominats criteris ASG (ambientals, socials i de bon govern corporatiu) no suposen una minva en els resultats financers. Fins i tot, una majoria d'aquestes recerques conclouen que la ISR pot ser, fins i tot, més rendible que la inversió tradicional, en considerar més criteris, contribuint d'aquesta forma a reduir el risc de les carteres d'inversió. Per tant, avui és molt fàcil invertir en borsa sense córrer el risc de, directa o indirectament, invertir en, posem per cas, la nova esclavitud, els fons voltor, la tracta de persones, la destrucció de l'Amazones, o la fabricació i comercialització de mines antipersones. Si els sobran diners a final de mes, o tenen un “raconet” i ho volen invertir en borsa, qualsevol de les entitats de banca ètica els donarà un bon consell.
Per això, m'ha sorprès molt la notícia (Ara Balears, 03-02-16) segons la qual el regidor d'Infraestructures i Accessibilitat de l'Ajuntament de Palma, Rodrigo A. Romero (de Som Palma), és accionista d'Arcelor Mittal que, com gairebé tothom un poc perspicaç i amb alguna sensibilitat social sap, és una multinacional que acumula condemnes i greus conflictes laborals i que no passaria el més indulgent dels examens de criteris ASG. Vet aquí, però, que al dia següent el mateix mitjà informava que Rodrigo A. Romero “no és l'únic membre de Som que ha optat per jugar a la borsa per mirar d'obtenir beneficis més enllà de la seva activitat professional”. L'edil de Sanitat i Consum de Cort, Antònia Martín, té centenars de participacions a quatre de les “gegants” espanyoles: Endesa, Repsol, Bankinter i Telefònica -a aquesta darrera companyia també hi tenen accions el batle, José Hila i el regidor d'Economia, Hisenda i Innovació, Adrián García Campos, ambdós del PSOE”. Sorpresa doble.
I que no es guapo això…? Poso messions que aquests accionistes no s'estarien d'agafar-se a la pancarta en solidaritat amb el precariat de les empreses subcontractistes de Telefònica–Movistar o per oposar-se a les prospeccions petrolieres de Repsol a la Mediterrània. Una badada o una incoherència? No ho se, però és mal de creure, i certa incoherència sembla evident. Algú s’imagina a una persona rellevant del GOB amb accions dels Grups ACS, OHL o FCC? Algú pot pensar que jo tingui alguna acció de Melia Hotels International? Segur que no! Idò a moltes persones ens ha vingut de nou que aquests governants municipals tinguin inversions borsàries amb tan poca responsabilitat social, ambiental i corporativa. Potser no hauria causat cap sorpresa -ni s'hagués molestat ningú- si els polítics que a la hora d’ invertir en borsa menyspreen els criteris de responsabilitat ASG fossin únicament del PSOE o, òbviament, del PPS o C’s. Però que siguin de Som Palma, és a dir, en la pràctica de Podem, sorprèn i emprenya bastant.
Potser el meu emprenyo sigui exagerat. Tal vegada se'm pot mig disculpar perquè, per una banda, la casualitat volgué que, mentre m’assabentava d’aquestes inversions en borsa dels regidors i regidora de Palma, llegia un informe que ens parla de l'esclavitud moderna a Qatar. El document (disponible aquí) és de la Confederació Internacional Sindical i la seva Secretària General, Sharan Burrow, entre altres coses escriu: “Els líders polítics i empresarials a Qatar estan decidits a seguir endavant amb els seus fastuosos projectes [a propòsit de la Copa del Món de la FIFA 2022] basant-se en un model d'esclavitud moderna que denega els drets humans i laborals i que institucionalitza l'abús, els salaris de misèria, unes condicions de treball extremes i unes condicions de vida molt precàries. Qatar és una presó oberta i els seus dirigents volen que segueixi sent-ho”. Si tenen accions sense criteris de responsabilitat ASG, sàpiguen que poden estar invertint en esclavitud moderna que el règim de Qatar ha endurit des del 2015.
D'altra banda, el meu “mosqueig” també es pot explicar pel fet que aquests dies hagués volgut fer un nou ingrés en el Compte d'Estalvi Ètic de Colonya i no ho he fet. D’aquesta setmana no passa!
Publicat originalment a dBalears (08-02-2016)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada