En el mes de juny passat es van publicar les dades del primer semestre de 2016 relatives a les prestacions de la Seguretat Social per maternitat i paternitat i excedències per a la cura de fills i filles, i familiars. (Vegeu les definicions de cadascuna d'aquestes prestacions clicant aquí).
Abans d'analitzar les dades dels sis primers mesos d'enguany a les Illes Balears, s'ha d'advertir que aquestes prestacions són actualment gairebé les úniques polítiques públiques que s'apliquen per a promoure la conciliació de la vida personal i familiar amb la laboral i professional.
Trimestre rere trimestre es confirma la gran feminització d'aquestes prestacions, la qual cosa vol dir que els treballs de cures són molt majoritàriament cosa de les dones, i la tan anomenada corresponsabilització segueix sent una quimera. Les dades més recents són, en aquesta direcció, tossudes: a) S'han tramitat un total de 3.610 prestacions per a permisos de maternitat, i només en el 4,6% dels casos els homes han compartit el permís. b) El nombre de permisos de paternitat ha estat de 2.824, és a dir, entorn d'un 28% dels pares que, eventualment, haurien pogut gaudir d'aquest dret, no ho han fet. c) Les excedències per a cura de familiars han sumat un total de 593, i el 86% de les persones sol·licitants han estat dones.
Tot i ser unes dades prou interessants i que demostren el biaix de gènere en els treballs de cures, tenen un ressò mediàtic, social i polític molt minso. Aquesta és una situació que s'hauria de corregir, perquè si no en parlem sovint, és una discriminació gairebé oculta que es perpetuarà. I, alhora, no es valoren a bastament aquests treballs de cures que, no s'oblidi, són els treballs que sostenen la vida humana.
Publicat originalment a dBalears 22-VIII-2016
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada