dilluns, 16 de maig del 2016

Turisme de creuers a Palma: Debat o propaganda?

Segons informa l’Autoritat Portuària de Balears l’Autoritat Portuària de Balears (APB), avui se celebra a Palma “una jornada d’alt nivell” per parlar de “l’evolució del turisme de creuers i el seu impacte positiu en els llocs de destí, sobretot en tot allò que es refereix a la creació de llocs de feina, desenvolupament d’infraestructures, desenvolupament econòmic, i promoció del destí”. Hi participaran, a més dels organitzadors (APB), CLIA Europe, que és la principal associació de creuers del món, representants del Govern de les Illes Balears, sectors empresarials, la Cambra de Comerç de Mallorca, i la Fundació Palma 365.
Sorprèn l’objectiu tan limitat i esbiaixat de la jornada. Més que una reunió de debat, reflexió, i recerca, sembla que el que s’ha convocat és un “aquelarre” per enaltir una sola i vertadera veritat: el turisme de creuers té únicament un impacte positiu. Pot ser per això que no s’ha convidat a la jornada a cap veu mínimament critica. Ni associacions de veïns, ni ecologistes, ni sindicats, ni científics, o investigadors/res de la UIB.
Però el que em sorprèn més és que aquest sectarisme en el debat es produeixi mentre les principals institucions estan governades pels #AcordsPelCanvi. Com queda el discurs de la participació, de la transparència de la sostenibilitat? Hi ha opinions que s’ha d’escoltar, com ara, la dels que coincidim amb Elizabeth Becker quan afirma que: “Los cruceros prometen que un número de pasajeros gasta una cantidad de dólares que en realidad no gasta, y que los negocios locales van a ganar. Pero no ocurre porque tienen muchos acuerdos con empresas para llevar allí a los clientes. Está también el coste de la contaminación: cuando un crucero atraca no se conecta a la electricidad, se deja ir, y genera una contaminación equivalente a 12.000 coches. Eso va al agua. Y pagan sueldos horribles. 50 dólares (46 euros) al mes a un camarero… Viven de las propinas. No se preocupan de las normas laborales y hay un verdadero interrogante sobre si siguen las normas medioambientales …¿Y dónde están las fuentes de agua? ¿Dónde están los cuartos de baño? ¿Quién recoge su basura? ¿Adónde va?”.
Mal peça al taler si no es volen posar sobre la taula els inconvenients del turisme de creuers, i la necessitat imperiosa de limitar-lo. Mala estratègia la de la confrontació. Només ens queda, com han fet a Barcelona, sortir a protestar al carrer?
Publicat originalment a www.elperiscopi.com (12-V-2016)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada