dijous, 24 de setembre del 2020

A Ona Mediterrània: "Bon dia Sàhara Occidental!"


Publicat originalment a dBalears (14-09-2020)

Aquest dilluns comença la programació 2020-2021 d'Ona Mediterrània. Ras i curt: això és una molt bona notícia. Que una ràdio socialment compromesa, associativa, mallorquina, en català, mantingui un any més la programació, i que, a més a més, augmenti l'audiència i la pluralitat de continguts és un d'aquests fets que tossudament demostren –digui el que digui qui ens voldria desencisades, callades, i derrotades- la capacitat d'emprenedoria social de molta gent de Mallorca.

En els matins radiofònics del dial 98.00 FM seguirà tenint un gran protagonisme el matinal "Bon Dia", conduït per Toni Rotget. En aquest espai aquesta temporada es produirà, si més no, una novetat: Cada quinze dies, els dimarts de 10.30 a 11.00 hores s'emetrà una secció sota el títol de "El Bon Dia de l'Associació d'Amics del Poble Sahrauí". Serà mitja hora de ràdio que trencarà el mur de silenci que els grans mitjans de comunicació han construït entorn del conflicte polític, humanitari, i de drets humans del Sàhara Occidental. No faltaran, com no podia ser d'altra manera, notícies, anàlisis, i solidaritat amb el pobre sahrauí, la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD), i el Front Polisario. Emetent-se a Ona Mediterrània, és obvi que hi haurà, tant com es pugui, continguts culturals (música, literatura, cinema, arts plàstiques, i escèniques).

La crisi de la covid-19, que ho condiciona gairebé tot, també hi afegeix injustícia a aquest llarguíssim conflicte -no s'oblidi que el del Sàhara Occidental és l'únic procés de descolonització africà que enarca ara no ha conclòs-. A tall d'exemple de l'afegitó de sofriment a causa del maleït coronavirus, els nins i nines dels campaments de refugiats i refugiades de Tindouf (Algèria) no han pogut passar l'estiu entre nosaltres (amb les conseqüències de salut que això té) o, encara més dramàtic, els presos polítics sahrauís empresonats en inhumanes presons marroquines estan en constant perill de contagi.

En el conflicte del Sàhara Occidental hi ha un culpable directe (Marroc com potencia colonial), un responsable directe (Espanya com potència administradora de la seva antiga colònia, i que, dit sigui de passada, canvien els Gobiernos de España però segueixen sense assumir la seva responsabilitat). Però també hi ha responsabilitat de França pels seus interessos econòmics, i de l'ONU per la seva inacció. Una situació "en punt mort" que, pot ser per l'actitud dels sahrauís de voler, fort i no et moguis, aconseguir la independència per les vies pacífiques, diplomàtiques i democràtiques, dura massa temps!

No és estrany, idò, que el proppassat 10 de setembre el Front Polisario, com legítim representant del poble sahrauí, insistís a Ginebra que es necessita amb urgència el referèndum d'autodeterminació, tot reclamant a l'Assemblea General de les Nacions Unides que fixi una data per a realitzar-ho, i advertint, alhora, que qualsevol retard en l'execució del dret inalienable a l'autodeterminació i independència del Sàhara Occidental només complicarà la situació sobre el terreny, i es correrà el risc de desestabilitzar la regió.

Per tot plegat, sembla un bon moment per a un contingut de ràdio com aquest. Després de més de quatre dècades de conflicte, amb un congrés del Front Polisario celebrat recentment, la situació no pot seguir immòbil. Es percep que alguna cosa es mou. "El Bon Dia de l'Associació d'Amics del Poble Sahrauí" d'Ona Mediterrània se'n farà ressò, posarà llum a l'angle mort d'aquesta heroica lluita per a la llibertat d'un poble, i ho explicarà. I, ben segur, gaudirem de la bona ràdio d'Ona Mediterrània. El sus! és dimarts 15 de setembre!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada