Des del primer Estatut dels Treballadors de la restauració borbònica (1980), s'han fet més de mig centenar de Reformes Laborals. Gairebé totes elles amb una mateixa orientació: Més flexibilitat i precarietat laboral. Cap d'aquestes reformes plantejat quelcom una reformulació i modernització de l'anomenada "teoria del capital humà". Dit d'una altra manera, cap d'aquestes reformes laborals s'ha plantejat el futur del treball a llarg termini; ni les noves formes, requeriments formatius i competències a curt i mitjà termini d'un món laboral que ja està "competint" amb els processos de digitalització i robotització d'una bona part del que fins ara eren exclusivament treballs de l'àmbit de l'ocupació retribuïda.
Però, al que anava, no hem ni sentit a parlar sobre la necessitat d'una reforma empresarial. I així ens va! Hi ha moltes qüestions que avalen aquesta necessitat de reformar les formes i maneres d'exercir l'activitat empresarial. No obstant això, a col·lació de la publicació de les dades definitives de 2015 de l'Enquesta sobre Innovació en les Empreses, em sembla oportú centrar-me en aquest assumpte de la innovació empresarial. Val a dir que la metodologia d'aquesta enquesta defineix les activitats innovadores com tota classe d'activitats científiques, tecnològiques, d'organització, financeres i comercials, incloent-hi la inversió en nou coneixement, que condueixen realment o potencialment a l'engegada d'innovacions. A partir d'aquesta definició es poden distingir dos tipus d'innovacions: tecnològiques i no tecnològiques.
Els resultats, pel que respecta-XII- a les empreses de les Illes Balears, són més que preocupants: 1. Només un total de 638 empreses han introduït en els seus pocediments innovacions no tecnologies (nous mètodes de comercialització de productes (béns o serveis) o nous mètodes d'organització de les pràctiques de negoci implementades per les empreses, així com les millores significatives de mètodes ja existents) 2. El percentatge d'empreses amb innovacions tecnològiques (les que han creat béns i serveis tecnològics i han introduït processos tecnològicament nous, així com millores tecnològiques importants en la seva activitat empresarial) durant el període 2013-2015, és un minso 7,4%. Estam en la cua del rànquing autonòmic i, únicament superam Ceuta!
Com estic segur que sense reforma empresarial no hi haurà millora del model productiu illenc, suggeresc que fem un pensament sobre quina reforma precisa el nostre teixit empresarial. Per cert, a l'organigrama del Govern de les Illes Balears hi ha algun departament que, a banda de gestionar el dia a dia, pensi en el model empresarial del futur?
Publicat originalment a dBalears (19-XII-2016)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada