dilluns, 29 d’abril del 2019

Inserció laboral de les persones titulades a la UIB


Publicat originalment a dBalears (22-04-2019)

Em creguin si dic que no és la meva intenció, tot parafrasejant K. Marx, fer crítica despietada de tot allò existent. El cas és que, en llegir el següent titular "El 77% dels universitaris [de la UIB] s'insereixen en el mercat laboral tres anys després d'obtenir la titulació", vaig pensar que una notícia aparentment tan positiva, ben bé es mereixia una lectura atenta del detallat text publicat al dBalears. Es va confirmar la meva primera impressió: És una excel·lent notícia que les persones graduades, i titulades de màster i de doctorat, tinguin un elevat grau d'inserció laboral. Es corrobora que, a major formació acadèmica, més possibilitats de trobar una ocupació retribuïda. Per altres informacions era cosa més o menys sabuda, però està molt bé que es confirmi amb xifres en aquest estudi de la UIB i la Conselleria de Treball, Comerç i Indústria.
No obstant això, em van aparèixer dos dubtes, que la lectura integra de l'estudi "Anàlisi de la inserció laboral dels titulats universitaris a la Universitat de les Illes Balears. Cursos acadèmics 2012-13 a 2016-17" no em va aclarir.
Primer dubte: A quina activitat laboral s'insereixen aquestes persones graduades, i titulades de màster i de doctorat? L'ocupació retribuïda amb què s'han inserit al que, amb la terminologia mainstream s'anomena "mercat de treball", té alguna cosa a veure amb els estudis acabats en la UIB? Altrament dit: En l'espectacular bon percentatge de persones que han acabat els seus estudis universitaris, i que laboralment s'han inserit, s’inclou a totes les que, estant en possessió d'un grau, màster o doctorat de la UIB, s'han incorporat al món del treball –i allà segueixen-, posem per cas, servint copes a un bar o a un hotel, o treballant a la línia de caixes d'una mitjana o gran superfície comercial?
Segon dubte: L'informe que coment posa èmfasi en l'elevat percentatge d'universitaris i universitàries en ocupacions amb contracte indefinit. Com en el món real de les relacions laborals, amb les "Reformes Laborals" de 2010 i 2012, el contracte indefinit ha deixat de ser sinònim d'estabilitat en perdre les seves característiques bàsiques de seguretat (entre altres unes obligacions indemnitzatòries decents), i de indefinitut (període de prova d'un any per a contractes "indefinits per a emprenedors", màximes facilitats per a EROS i acomiadaments exprés, etc.), aquesta dada de persones universitàries amb contracte fix ens informa de poca cosa. És per això que em deman quina antiguitat tenen a l'empresa aquestes persones egressades de la UIB contractades amb un contracte fix.
Insistesc que no es tracta  de criticar, però, segons siguin les respostes a aquestes dues qüestions, la bona notícia del grau d'inserció laboral de les persones titulades a la UIB precisaria alguna matisació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada