dimecres, 25 de desembre del 2019

Espelmes enceses per un Sàhara Lliure


Encendre espelmes ha esdevingut en una acció simbòlica en defensa dels drets humans. El dimecres, 25 de desembre, a les 20 h a la plaça de Cort de Palma, l'Associació d'Amics del Poble Sahrauí de les Illes Balears ens convida a concentrar-nos i a fer ús un altre pic -i ja són més de vint- d'aquest recurs d'encendre espelmes pels presos polítics i desapareguts sahrauís.
D'enceses d'espelmes n'hi ha arreu, i moltes vegades són reiteratives, perquè el món és ple d'injustícies, i sovint, són injustícies persistents. La que pateix el Sàhara Occidental és la nostra injustícia persistent. S'ha de repetir tantes vegades com calgui: "Marroc culpable, Espanya responsable!". La responsabilitat espanyola amb la invasió i ocupació il·legal, el brutal espoli colonial, i la cruel conculcació dels drets humans per part del Marroc és tan evident com persistent.
Recordem succintament que: 1.- Des del repartiment d'Àfrica a la Conferència de Berlín en 1884, el Sàhara Occidental va ser territori espanyol. 2.- El 1958 passà a ser la província número 53 d'Espanya. 3.- En 1975 quan se signen pel Rei Juan Carles I i el President del Govern Arias Navarro, els vergonyosos "Acords Tripartits de Madrid", entre Espanya el Marroc i Mauritània, on es transfereix temporalment l'administració del Sàhara Occidental als tres estats firmant, però no la sobirania. 4.- El maig de 1975 una comissió de l'ONU visita el Sàhara, recordant-li a Espanya les seves obligacions envers el poble sahrauí i el seu dret a l'autodeterminació, ratificat poc temps després pel Tribunal Internacional de Justícia de la Haia. 5.- El Regne d'Espanya ha mirat sempre cap a una altra banda, privilegiant els interessos econòmics i geoestratègics als drets humans dels i les sahrauís. Aquesta persistent injustícia només és comparable amb la persistent lluita -d'ençà del 1973 que es constituí el Front Polisari- per l'autodeterminació i la independència del Sàhara Occidental.
Però deixem-nos d'història i anem a l'actualitat: No avancen, des de fa massa temps, les negociacions per a la celebració del referèndum d'autodeterminació. Mentre escric aquestes línies s'està celebrant el 15è Congrés del Front Polisari que, ben segur, marcarà una nova estratègia davant l'empantanegament en què l'anomenada "comunitat internacional" manté les ànsies de llibertat del poble sahrauí. El robatori de recursos naturals que fa anys i panys practica el Marroc té pinta d'exacerbar-se amb l'espoli de tel·luri, cobalt i altres metalls que hi ha sota les aigües marines sahrauís, i que són altament valorats per la indústria tecnològica. És manté un exili intolerable d'una part significativa de la població. La repressió de l'estat marroquí no té aturador i actualment hi ha una cinquantena de presos polítics sahrauís pel fet de reclamar pacíficament drets humans, entre ells el d'autodeterminació. Una sistemàtica conculcació dels Drets Humans que ve d'antic (cal recordar els 500 sahrauís desapareguts des de 1975 quan va ser ocupat el Sàhara Occidental!) i que fet i fet és corroborada per, entre altres entitats, Amnistia Internacional, Human Rights Watch, Organització Mundial Contra la Tortura, i Reporters Sense Fronteres. Val a dir que aquesta brutal repressió es produeix en els territoris ocupats, car en els campaments de refugiats, malgrat intencionades campanyes marroquines-espanyoles, s'hi viu la vida amb les precarietats de sempre però amb una dignitat impossible d'ensulsiar i rebent la persistent i constat solidaritat d'arreu.
Per tot plegat, com diu la convocatòria de l'Associació d'Amics del Poble Sahrauí de les Illes Balears, "volem encendre espelmes per tots els presos polítics sahrauís, per tots els desapareguts sahrauís i per tot un poble que lluita per recuperar la seva terra i la seva Llibertat". Els assedegadors i les assedegadores de justícia pel poble sahrauí i de la independència del Sàhara Occidental, l'horabaixa del dia de Nadal tenim una cita a la palmesana plaça de Cort.

Publicat originalment a Diario de Mallorca (24-12-2019)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada