Trinacria fotografiada a una paret de Ragusa. |
Sóc
incapaç de parlar de Sicília en singular. Dels dies de principi d'any 2020 fent
una volta per l'illa italiana, trec una primera constatació: De Sicília, n’hi
ha, endemés de la associada amb la
Màfia, vàries.
Més que braços té la mitològica Trinacria, que, sigui dit de pas, el febrer del
2000, va ser adoptada pel Parlament sicilià com a part integrant de la bandera
siciliana.
Se
m'acuden com a mínim set:
Sicília de Palerm:
Plaça
Pretòria. Palerm.
|
La
capital siciliana és, en si mateixa, una variada experiència. Des dels mercats
de carrer d' Il Capo i de Ballarò, fins a la Capella Palatina en el Palau
Reial, passant pels carrers peatonalitzats del centre històric de la ciutat.
Els mercats són espais de venda de queviures però, al mateix temps, lloc
d'aperitius, menjars, i bones fotos. Sicília en estat pur. En el de Ballarò
vaig menjar una excel·lent "arancina", la típica bolla d'arròs
farcida d'ingredients variats (ragut, mozzarella, pernil, pistatxos...),
empanada i fregida. La Capella Palatina (Cappella Palatina, en italià) amb la
seva arquitectura bizantina és, potser, el més espectacular tresor que amaguen
les esglésies i palaus antics amb patis decadents. Per exemple, l'església de
La Martorana, l'oratori de Sant Lorenzo, o la Chiesa Capitolare di San Cataldo.
Els carrers per als vianants del centre (per cert, conversió en zona peatonalitzada
a low cost, és a dir, s'ha tallat l'entrada de cotxes als carrers, i punt)
permet gaudir del caminar per l'encreuament de "i quattro canti", els
voltants de la Catedral, les Piazzas Pretòria i Bellini, o contemplar diverses
entrades de l'antiga muralla, i la grandiositat del Teatre Massimo. Atenció: A
tocar del "quattro canti" hi ha el Bisso Bistrot, parada obligatòria
per fer aperitivi, o, millor encara, un excel·lent sopar. A Palerm és possible
acabar la nit gaudint d'una actuació en viu que fan uns excel·lents músics, i
una brillant cantant lirica a la balconada d'un decadent palauet d'un dels
carrers principals de la ciutat.
Gairebé
forma part dels voltants de la ciutat i és visita obligatòria Monreale que,
sent un poblet, amaga un important tresor format per la catedral, i els seus
espectaculars mosaics bizantins a l'interior, i, just al seu costat,
l'interessant Claustre Benedictí.
Sicília barroca:
Balconada a
Noto.
|
La
gran reconstrucció edificatòria que va seguir al terratrèmol de 1693, ens va
deixar un estil de barroc –tardà- propi de Sicília. Es pot observar per tot el
territori sicilià, especialment a les grans ciutats, com ara Palerm (Font de la
plaça Pretòria i la Plaça dels Quattri Canti, per exemple), o Catània amb la
seva catedral -la Collegiata- com a gran exponent. Però el barroc sicilià que
més m'ha interessat és el que hi ha a fora de les grans ciutats: A Ragusa (lloc
d'enregistrament de la sèrie televisiva del Comissari Montalbano), Noto (amb unes
balconades excepcionals), o Siracusa (la plaça del Duomo és un dels meus llocs
preferits de Sicília).
Sicília dels mosaics
romans:
Detall d’un
mosaic de la Vila romana del Casale.
|
Ni
hi ha moltes restes de mosaics romans escampats arreu del territori sicilià,
però el que és una autèntica passada és la Vila romana del Casale. Aquesta vila
tardoromana, que es creu va ser el retir rural de Maximilià –coemperador de
Roma al costat de Dioclecià (286-305) –, és quelcom que s'ha de veure sí o sí.
La, diguem, tècnica museística és manifestament millorable. Però tant se val,
insistesc, la col·lecció de mosaics que allotja és espectacular!
Temple de
Segesta.
|
És
sabuda -i motiu de fulletó turístic- la rellevància del patrimoni arqueològic
que hi ha a Sicília: El teatre grec i l'amfiteatre romà de Siracusa, la
"Valle del Templi" que, tot i no ser una vall, és la principalíssima
atracció de la ciutat d'Agrigento. En aquest complex arqueològic, on l'estada
sempre es fa curta, sobresurten els temples de la Concòrdia, d'Hera, d'Hèracles,
dels Hera Lacinia,
de Cástor i Pólux,.. I, tanmateix, el meu preferit –potser per la seva
ubicació, entorn, i majestuositat - és el Temple de Segesta.
Sicília dels pobles amb encant:
Plaça del
Duomo de Siracusa,a l' illa d'Ortigia.
|
Cefalù
és un indret en el qual no m'importaria estiuejar, i a on els melons es
continuen conservant als balcons. Taormina és un bell lloc –una miqueta xic-
des d'on contemplar des de la llunyania l'Etna. Erice, encara que molt solitari
el dia que el visitarem, no sembla un mal lloc per a, des de les altures,
experimentar una desconnexió temporal d'Internet. En qualsevol cas, si hagués
de triar un sol indret encantador de Sicília, em quedaria amb la part antiga de
Siracusa, és a dir, amb l'illa d'Ortigia.
Sicília volcànica:
El volcà Etna.
|
Qui
va a Sicília ha d'anar a Catània. És una gran ciutat amb bona part dels
edificis històrics reconstruïts després
d'erupcions volcàniques, terratrèmols, i bombardejos dels aliats durant la
Segona Gran Guerra (aquests dos últims factors de destrucció urbana són bastant
presents en moltes ciutats sicilianes). Malgrat ser Catània una ciutat amb port
de mar -segurament per això el racó més pintoresc és el mercat de peix (la
pescheria)-, Catània mira a l'Etna. Per a gaudir-ne plenament de l'experiència
cal cobrir les tres etapes de la pujada de l'Etna: La primera es pot fer amb
cotxe, autobús o caminant. Per a la segona etapa cal pagar per a continuar
pujant amb telefèric, o, quan el vent ho impedeix, amb una mena de mini bus
adaptat a circular sobre neu i gel. L'etapa final cal fer-la amb uns vehicles
que s'assemblen a trencaglaços. L'arribada a un punt a tocar de la cúspide de
l'Etna és espectacular. Si a sobre tens la sort que el volcà et regala una
explosió, l'experiència esdevé en inoblidable.
Sicília gastronòmica:
Albergínies
al mercat d’Il Capo.
|
El
"festival gastronòmic sicilià" és excel·lent: La ja citada arancina,
el cuscús de peix, els cannoli (excepcional el del convent de Santa Caterina a
Palerm i el farcit de pistatxo a la pastisseria Prestipino de Catània), la
caponata (d'albergínia i de carxofa), totes les pastes, encara que cal fer
esment a part de la "pasta alla trapanese" (imprescindible en la
Trattoria di Fiore a Catània), el gelat –especialment el d'ametlla del Caffé
Sicilia a Noto i el de xocolata picant a Ragusa. El vi és, com tot l'italià, pel
meu gust regular... però sempre queda l'alternativa d'una birra Moretti!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada