divendres, 14 d’octubre del 2016

No t'espanti aquest vent: Aturem el CETA

"No t'espanti aquest vent. Reflexions per a una esquerra del segle XXI" és el recentment publicat llibre del cupaire Lluc Salellas i Villar (Angle Editorial, 2016).  CETA és l'acrònim d'Acord Econòmic i Comercial Global, és a dir de l'acord de lliure comerç transatlàntic entre la Unió Europea i el Canadà.

El llibre de Salellas conté, a parer meu, una narrativa imprescindible. No és un gran text programàtic, ni de complicades i avorrides anàlisis del procés català cap a la independència. No hi ha res de "procesisme", ni tan sols en el capítol final que titula "El com: l'etern debat". Però, l'actual diputat de la CUP no s’enreda en el debat de com fer la independència. Des d'una "desconnexió" amb Espanya ja feta -si més no mentalment i intel·lectualment-, ens ofereix més de 150 pàgines de reflexions sobre el reguitzell de canvis transformadors, i no sols estètics, necessaris per a viure en una societat amb manco desigualtat, i, per tant, amb justícia social i ambiental.

A les planes d'aquest llibre hi ha molta autocrítica, però, sobretot, traspuen l'alegria de qui no dubta que hi ha alternativa al desordre neoliberal. Salellas, amb amabilitat i modèstia, ens ve a dir que l'esquerra del segle XXI necessita tenir un projecte emancipador, adaptat als temps actuals. En cap cas, no basta gestionar l'estatus quo, encara que sigui amb més honradesa, eficàcia i humanitat que ho fa la dreta.

Hi he trobat aportacions, per a mi, noves pel que fa a la construcció del projecte emancipador. A tall d'exemple la importància que dóna a la problemàtica de les persones amb discapacitat. No s'està d'escriure: "Quantes vegades hem situat aquest debat en la centralitat política del discurs estratègic dels moviments populars d'alliberament social i/o nacional?". També hi he trobat mancances, com ara, el discurs turístic, que em sembla un poc naïf, una gairebé nul·la reflexió entorn del món laboral (i del precariat), i sobre l'actual conflicte capital-treball, o en relació a com afronten propostes per a garantir el dret ciutadà a l'existència i llibertat material. Malauradament, en acabar el llibre no  coneixem l’opinió del diputat cupaire  sobre la Renda Bàsica.

I, tanmateix, el que crec més interessant són les reflexions sobre les noves formes de fer política, car, segons Lluc Salellas, això de fer política va d'un "somni que no s'ha de somniar, sinó que s'ha de viure". I s'ha de viure trencant rols patriarcals i propis de la política professional deshumanitzada. Llegeixin, per favor, amb atenció aquest paràgraf: "I ja que parlem de rols, aprofito per expressar un neguit: som una colla, els que estem farts de recriminacions cap als homes que plorem. De fet, de plorar ho fem tots, però em refereixo a la gran dosi de reprensió que hem patit aquells que hem decidit plorar en públic. Des de petits se'ns ha inflat el cap amb la idea que expressar el que sentim és un error, especialment si plorem. Diuen que així mostrem feblesa, tot i que, en realitat, expressem autenticitat i vitalitat. Així doncs, benvinguts plors". M'apunt a aquesta colla!

Val a dir que el començament del títol és part d'un vers de Narcís Comadira, que, per cert, signa el pròleg. "No t'espanti aquest vent, que du temps dolços" és la frase sencera. D'acord, que res ens espanti, però, com "es tracta de recuperar sobiranies, poder democràtic de gestió col·lectiva", cal donar batalles per a què els temps que han de venir no siguin agres.

Ara mateix, una batalla importantíssima és  la d'aturar els nous tractats TTIP, CETA i TISA, suposadament de "lliure comerç", però que, veritablement, són tractats per a donar tot el poder a les multinacionals, i llevar sobirania als pobles (vegin  informació aquí).

Quan Lluc Salellas escriu “allò que no es pugui explicar, val més que no sigui decidit” és bo de fer relacionar-ho amb l'ocultisme  que envolta la negociació d’ aquests tractats. Però, si ens ajuntem, podem impedir que els poderosos decideixin tot allò que volen. Anotau-vos, idò, a l'agenda que la Plataforma No al TTIP Mallorca ha convocat a la ciutadania a una concentració i cadena humana, el dissabte vinent, 15 d'octubre, a les 18 hores, davant la Delegació del Govern espanyol a Palma (carrer Constitució) contra l'aprovació imminent del CETA. Que el futur dugui temps dolços depèn d’una societat  alegre i mobilitzada. Som-hi!


Publicat originalment a dBalears (10-X-2016)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada